Bon dia classmates!!

Benvinguts classmates!! Us presentem un nou blog on redescobrir les matemàtiques i conèixer tots els seus secrets. Estàs preparat per la classe? Apunta-t’hi tu també!

sábado, 4 de junio de 2011

II: Asímptotes horitzontals


Bon dia,

Avui us presentem les asímptotes horitzontals. Com vam dir en la primera entrada sobre asímptotes, aquestes són rectes d'equació y=k. I ens indiquen a que tendeix la funció quan x és molt gran o molt petita.


O dit d'una altra manera: les asímptotes horitzontals són rectes horitzontals a les quals la funció es va apropant indefinidament. És a dir que quan la x s'aproxima a més o menys infinit la funció s'aproxima a la asímptota.

Podem trobar asímptotes horitzontals aplicacions de termes empresarials, en càlcul de freqüències, i fins i tot en l'estela dels avions.


En aquesta imatge hi ha dues asímptotes, una de vertical, i la que ara ens interessa, una d'horitzontal. Passem a veure ara un applet on descobrir si la definició s'adiu realment amb la seva representació gràfica.

archive="descinst.jar,http://recursostic.educacion.es/descartes/web/plugin/descinst.jar"
MAYSCRIPT>
Esta unidad interactiva requiere la máquina virtual de Java J2RE.

En aquesta aplicació l'únic que hem de fer es posar la recta verda sobre la blava, i així tindrem la asímptota. Llavors per comprovar que la funció s'aproxima a més o menys infinit tan sols hem de canviar el valor de x.

Un cop ens ha quedat clar què és una asímptota horitzontal ja tan sols ens queda aprendre a calcular-la. I per a fer-ho només s'han de seguir uns passos molt senzills:

1. Calculem el límit de la funció quan x tendeix a infinit. Si existeix el límit (valor finit) Hi ha una asímptota horitzontal.

2. Les funcions racionals tenen asímptotes horitzontals en els casos següents:

a) Numerador i denominador amb el mateix grau: a/b
b) Numerador menor que el del denominador: 0

3. les funcions exponencials sempre tenen una asímptota horitzontal en y=0

4. Les asímptotes horitzontals són paral·leles a l'eix OX i s'escriuen y= al valor de la asímptota horitzontal.


I un cop seguits aquests passos ja hauriem resolt el càlcul de qualsevol funció horitzontal. Ara posarem un exemple per que veieu aquestes pautes molt més clares.

Imaginem que volem calcular la asímptota de la funció:

En primer lloc mirem els graus del numerador i del denominador. Com que coincideixen el resultat serà a/b o en aquest cas 1/1= 1.


Per saber a què tendeixen per la dreta posarem nombres "grans" i per saber a què tendeixen per l'esquerra posarem nombres "petits" i substituirem en el límit,

a) Per la dreta: Substituïm per 10 (per exemple) I ens dona el símbol +
b) Per l'esquerra: Substituïm per -10 ( per exemple) I ens dona el símbol -


Ara sí, ens podem fer una idea de com serà aquesta asímptota i la funció que l'acompanya. En primer lloc sabem que la asímptota és una recta paral·lela a l'eix OX i que es troba en y=1. I també sabem que en valors majors a 1 tendeix a infinit i en valors menors a 1 tendeixen a menys infinit.

Per tant només ens queda fer-ne la representació gràfica.


I fins aquí les asímptotes horitzontals. Espero que els hagi servit d'ajuda.

Fins aviat.





1 comentario:

  1. hola,

    hi ha un problema al applet i és que es visualitza,
    no sé pq?

    ResponderEliminar